Schonherr - Koude keuken

Koude keuken

Een boek van Schonherr

We hebben 692 recepten uit dit boek geindexeerd.

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken jouw kookboeken, zoals Koude keuken, online doorzoekbaar zodat je je favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken jij thuis hebt staan.


Aantekeningen bij dit boek

In 1973 verscheen dit boek als “Kalte Küche” in Duitsland. Elsevier verzorgde in 1979 de Nederlandse editie onder de naam “De Koude keuken”. Bijna 50 jaar oud dus en dat is te merken. In dit boek zijn niet de pagina’s maar de recepten genummerd. Die nummering heb ik in de indexering aangehouden. Ontbrekende nummers betreffen thematische paragrafen zonder specifieke recepten en, voor nummers vanaf 621, warenkennis.
Gastronomie in Nederland stond eind jaren ’70 nog in de kinderschoenen en de verkrijgbaarheid van tal van verse producten was nog niet vanzelfsprekend. Dat verklaart waarschijnlijk het veelvuldige gebruik van producten in blik (ananas, asperge, mandarijnen, champignons, snijbonen, selderij. Kikkerbilletjes, ) en van de gebonden sausjes. Het zal tegenwoordig moeite kosten om bleekselderij in blik te vinden. En of een product als kant en klare fondu-relish nog bestaat waag ik te betwijfelen.
Verder is mij, bijvoorbeeld bij de vele gerechten op basis van haring, niet altijd duidelijk wanneer sprake is van hoofd- of voorgerechten. Dat zal te maken hebben met het gegeven dat dit een boek is voor de Duitse markt waar het tot voor kort nog heel normaal was om rond het middaguur een warme maaltijd te verorberen en in de avond te volstaan met het zogenoemde “Abendbrot”. Veel van de beschreven gerechten zijn volgens mij bijzonder geschikt voor het aankleden van zo’n koude avondmaaltijd. Of voor buffetten of picknicks maar dat heb ik alleen gekozen als het in de tekst expliciet is vermeld. Ik heb de rest arbitrair ingedeeld en laat het graag aan u, lezer, om uw eigen oordeel daarin te volgen.
Nouvelle cuisine en de verschillende ontwikkelingen die daar op volgden heeft veel ten goede veranderd, maar toch staan er nog talrijke originele en smaakvolle recepten in dit boek die, enigszins naar uw eigen oordeel gemoderniseerd, nog bruikbaar kunnen zijn. Verder is dit kookboek ook door de fotografie van de, toen nog niet zo bekende, culinaire topfotograaf Christian Teubner zeer de moeite waard.

- meer dan 5 jaar geleden door geplaatst .

Recepten uit Koude keuken

Een greep uit de 692 recepten in dit boek die we geïndexeerd hebben:

Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Aspergebrood-verrassing

Ingrediënten:
asperges uit blik, gekookte ham, parmezaanse boter, rode paprika en witbrood

Keuken:
Duits
Soort:
brood/sandwiches/crostini/bruschetta
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Snack of tussendoortje uit Koude keuken:

Versierde kaasblokjes 7

Ingrediënten:
appenzeller, edammer, emmentaler, gorgonzola, goudse kaas, gruyerekaas, roquefort, smeerkaas, tilsiter en walnoten

Keuken:
Duits
Soort:
vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Buffet uit Koude keuken:

Italiaans smullen

Ingrediënten:
ansjovis, artisjokharten, azijn, champignons uit blik, ei, gorgonzola, groene olijven, mortadella, mostarda di frutta, olie, parmaham, peterselie, rode paprika uit pot, salami, sardines, schapenkaas, tonijn, zwarte olijven en zwarte peper

Keuken:
Italiaans
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / nagerecht uit Koude keuken:

Meloensalade

Ingrediënten:
aardbeien, apricot-brandy, bruine jamaicarum, citroensap, honing, koffieroom en suikermeloen

Keuken:
Duits
Soort:
fruit / vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner uit Koude keuken:

Kalkoenborst à la jardinière

Ingrediënten:
ananassap, ananas uit blik, bleekselderij, champignons uit blik, cognac, doperwten, ei, gemberpoeder, kalkoenborst, mayonaise, olie, peterselie, room, selderijzout, tabasco, tomaten, vleesbouillon, witte peper, wortelen en zout

Keuken:
Frans
Soort:
salade / gevogelte
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Bijgerecht uit Koude keuken:

Lente-invasie

Ingrediënten:
azijn, ei, groene paprika, knoflookpoeder, komkommer, olie, peper, spinazie, suiker, tomaten, ui, waterkers, zout en zure appel

Keuken:
Duits
Soort:
salade / vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / voorgerecht uit Koude keuken:

Garnalentaartjes

Ingrediënten:
ananas, bladerdeegbakjes, cayennepeper, garnalen, gekookte ham, jonge goudse kaas, kersen en mayonaise

Keuken:
Duits
Soort:
schaal- en schelpdieren
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Snack of tussendoortje uit Koude keuken:

Oestercanapé

Ingrediënten:
ansjovisboter, dille, gerookte oesters, mayonaise, paprika en witbrood

Keuken:
Duits
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Rauwkost-eiercocktail

Ingrediënten:
azijn, cayennepeper, doperwten, ei, engelse kerrie, garnalen, kwark, olie, paprika, paprikapoeder, sojasaus, tomaten, wortel en zout

Keuken:
Duits
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Basisrecept uit Koude keuken:

Madeiragelei

Ingrediënten:
madeira, vleesbouillon, wijnazijn en witte gelatine

Soort:
schuim/mousse/gelei
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / nagerecht uit Koude keuken:

Deense appelsoep

Ingrediënten:
aardappelmeel, bosbessencompote, citroen, kaneel, kruidnagel, room, suiker, water, witte wijn en zure appels

Keuken:
Deens
Soort:
soep/bouillon / vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Mierikswortelsaus

Ingrediënten:
mayonaise, mierikswortel, sinaasappelsap, suiker, tuinkruiden en zout

Keuken:
Duits
Soort:
sauzen / vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Grove aardappelsla

Ingrediënten:
aardappel, gekookte ham, kappertjes, mayonaise, paprikapoeder, rode paprika uit pot, room, tabasco, tomatenketchup, ui, zoet-zure pompoen en zure augurk

Keuken:
Duits
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / voorgerecht uit Koude keuken:

Prawn-lekkernij

Ingrediënten:
andijvie, blauwe druiven, cayennepeper, chilisaus, citroensap, cognac, gamba's, mayonaise en room

Keuken:
Duits
Soort:
schaal- en schelpdieren
Toon alle 692 recepten in dit boek