Schonherr - Koude keuken

Koude keuken

Een boek van Schonherr

We hebben 692 recepten uit dit boek geindexeerd.

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken jouw kookboeken, zoals Koude keuken, online doorzoekbaar zodat je je favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken jij thuis hebt staan.


Aantekeningen bij dit boek

In 1973 verscheen dit boek als “Kalte Küche” in Duitsland. Elsevier verzorgde in 1979 de Nederlandse editie onder de naam “De Koude keuken”. Bijna 50 jaar oud dus en dat is te merken. In dit boek zijn niet de pagina’s maar de recepten genummerd. Die nummering heb ik in de indexering aangehouden. Ontbrekende nummers betreffen thematische paragrafen zonder specifieke recepten en, voor nummers vanaf 621, warenkennis.
Gastronomie in Nederland stond eind jaren ’70 nog in de kinderschoenen en de verkrijgbaarheid van tal van verse producten was nog niet vanzelfsprekend. Dat verklaart waarschijnlijk het veelvuldige gebruik van producten in blik (ananas, asperge, mandarijnen, champignons, snijbonen, selderij. Kikkerbilletjes, ) en van de gebonden sausjes. Het zal tegenwoordig moeite kosten om bleekselderij in blik te vinden. En of een product als kant en klare fondu-relish nog bestaat waag ik te betwijfelen.
Verder is mij, bijvoorbeeld bij de vele gerechten op basis van haring, niet altijd duidelijk wanneer sprake is van hoofd- of voorgerechten. Dat zal te maken hebben met het gegeven dat dit een boek is voor de Duitse markt waar het tot voor kort nog heel normaal was om rond het middaguur een warme maaltijd te verorberen en in de avond te volstaan met het zogenoemde “Abendbrot”. Veel van de beschreven gerechten zijn volgens mij bijzonder geschikt voor het aankleden van zo’n koude avondmaaltijd. Of voor buffetten of picknicks maar dat heb ik alleen gekozen als het in de tekst expliciet is vermeld. Ik heb de rest arbitrair ingedeeld en laat het graag aan u, lezer, om uw eigen oordeel daarin te volgen.
Nouvelle cuisine en de verschillende ontwikkelingen die daar op volgden heeft veel ten goede veranderd, maar toch staan er nog talrijke originele en smaakvolle recepten in dit boek die, enigszins naar uw eigen oordeel gemoderniseerd, nog bruikbaar kunnen zijn. Verder is dit kookboek ook door de fotografie van de, toen nog niet zo bekende, culinaire topfotograaf Christian Teubner zeer de moeite waard.

- ongeveer 5 jaar geleden door geplaatst .

Recepten uit Koude keuken

Een greep uit de 692 recepten in dit boek die we geïndexeerd hebben:

Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Wild-zwijnsalade

Ingrediënten:
azijn, boter, cantharellennat, cantharellen uit blik, cayennepeper, ei, marjolein, olie, peterselie, tabasco, wild zwijnbout, wild zwijnschouder en zout

Keuken:
Duits
Soort:
salade
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Snack of tussendoortje uit Koude keuken:

Burgerpasteitjes

Ingrediënten:
bladerdeeg, champignons uit blik, eidooier, paprikapoeder, parmezaanse kaas, sjalot en varkensbraadworst

Keuken:
Duits
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / voorgerecht uit Koude keuken:

Philadelphia-peren

Ingrediënten:
cayennepeper, citroensap, eidooier, gekookte ham, gervais, paprikapoeder, peterselie, philadelphia, williamsperen, zout en zure room

Keuken:
Duits
Soort:
fruit
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Insalata di patate

Ingrediënten:
aardappel, ansjovisfilet, citroensap, dragon, gevulde olijven, groene paprika, knoflook, mosterd, olijfolie, rode paprika, sla, suiker, ui, zout en zwarte peper

Keuken:
Italiaans
Soort:
salade
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Ramenasrondjes

Ingrediënten:
mayonaise, peper, peterselie, daikon, roggebrood, wijnazijn, witbrood en zout

Keuken:
Duits
Soort:
brood/sandwiches/crostini/bruschetta / vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / voorgerecht uit Koude keuken:

Astoria-forellen

Ingrediënten:
asperges uit blik, azijn, cayennepeper, citroensap, forel, kaviaar, mayonaise, slagroom en zout

Keuken:
Duits
Soort:
vis
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Grof brood met rosbief

Ingrediënten:
boter, bruinbrood, peterselie, remouladesaus, roggebrood en rosbief

Keuken:
Duits
Soort:
brood/sandwiches/crostini/bruschetta
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Bloemkoolsalade

Ingrediënten:
bieslook, bloemkool, gele paprika, groene paprika, paprikapoeder, ui, yoghurt, zout en zure augurk

Keuken:
Duits
Soort:
salade / vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / nagerecht uit Koude keuken:

Gevulde meloen "Barbados"

Ingrediënten:
bruine jamaicarum, citroensap, curaçao, papaja, pistaches, suiker, suikermeloen, vijgen, water en watermeloen

Keuken:
Duits / Caraïbisch
Soort:
fruit / vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / voorgerecht / hoofdgerecht uit Koude keuken:

Parmaham, heel exclusief

Ingrediënten:
cognac, parmaham, rode bosbessencompote, room en suikermeloen

Keuken:
Duits
Soort:
varkensvlees
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Avocado-coktail

Ingrediënten:
avocado, dille, mierikswortel, mosterd, olijfolie, peterselie, sjalot, slabladen, tabasco, tomatenketchup, wijnazijn en zout

Keuken:
Duits
Soort:
vegan
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Rode duivelsaus

Ingrediënten:
kaneel, kerriepoeder, olie, paprikapoeder, selderijzout, suiker, tabasco, tomatenketchup en tomatenpuree

Keuken:
Duits
Soort:
sauzen / vegetarisch / azijn
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Recept uit Koude keuken:

Eiersaus

Ingrediënten:
azijn, bieslook, ei, olie, peper en zout

Keuken:
Duits
Soort:
sauzen / vegetarisch
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Bijgerecht uit Koude keuken:

Pikant bloemkoolgerecht

Ingrediënten:
bieslook, bloemkool, laurier, peperkorrels, peterselie, selderijknol, selderijzout, ui, witte wijn en yoghurt

Keuken:
Duits
Soort:
vegetarisch / azijn
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Buffet uit Koude keuken:

Zwitsers buffet

Ingrediënten:
appenzeller, artisjok, boerenworst, bündner fleisch, coppa, druiven, emmentaler, graubünder ham, graubünder worst, gruyère, peper, peterselie en sbrinz

Keuken:
Zwitsers
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / voorgerecht uit Koude keuken:

Kalfskotelet "Bellevue"

Ingrediënten:
basilicum, bleekselderij, erwten, kalfskotelet, knolselderij, olie, witte peper, worcestershiresaus, wortel en zout

Keuken:
Duits
Soort:
kalfsvlees
Een recept uit Schonherr - Koude keuken

Diner / hoofdgerecht uit Koude keuken:

Zeelt in gekruide saus

Ingrediënten:
bernagie, bieslook, citroen, citroenmelisse, citroensap, citroenschil, dragon, kervel, laurier, mayonaise, peperkorrels, peterselie, peterseliewortel, pimentbolletjes, selderijknol, tabasco, ui, water, wijnazijn, witte wijn, wortel, yoghurt, zeelt en zout

Keuken:
Duits
Soort:
vis
Toon alle 692 recepten in dit boek