R. Olney - Provence, een culinaire reis

Provence, een culinaire reis

authentieke recepten uit de Provence

Een boek van R. Olney

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken jouw kookboeken, zoals Provence, een culinaire reis, online doorzoekbaar zodat je je favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken jij thuis hebt staan.

Provence een culinaire reis
Provence is de gouden hoek van Frankrijk. Het gebied reikt van de Alpen tot de Middellandse Zee, en van de Rhone tot de Italiaanse grens, en is uiterst gevarieerd. Het werd veroverd door de oude Grieken en de oude Romeinen, en huisvestte bijna een eeuw lang de Pauselijke zetel en bood onderdak aan beroemde kunstenaars als Van Gogh, Matisse, Cézanne, Picasso, Camus en Pagnol. Elk aspect van zijn geschiedenis heeft duidelijke sporen in dit gebied achtergelaten. Dit is een land van bloeiende tijm en geurige lavendel, van vuurrode tomaten en zonovergoten olijfbossen. De Provençaalse dis zou niet kunnen bestaan zonder de, ingrediënten die worden geleverd door onherbergzame berghellingen of door de diepblauwe wateren van de Cóte d’Azur. Op de tafel vindt men de resultaten van een gevarieerde en verrukkelijke keuken die is gebaseerd op de beste landbouwprodukten, zeebanket en vleessoorten, en een weerspiegeling is van een hoogstaande en eerbiedwaardige culinaire traditie. Geen culinair schrijver kent deze streek en zijn keuken beter dan Richard Olney, die 220 recepten heeft bijeengebracht die kenmerkend zijn voor het erfgoed en de eenvoud van de Provençaalse keuken. Dit zijn gerechten die al sinds eeuwen in lokale keukens worden bereid: de bouillabaisse van Marseille, de door Nice geïnspireerde estouffade, de soupe de poisson van de Bouches-du-Rhóne, gegratineerde aardappelen niet knoflook uit de Vaucluse, in rode wijn gepocheerde peren uit de Var. De recepten worden gevolgd door een uitgebreide woordenlijst waarin Richard Olney de hoekstenen van de Provenoçaalse keuken beschrijft: zoals hoe men aïoli, een coulis van tomaten en bouquets garnis maakt-, aanwijzingen voor het inmaken van olijven, zelf azijn maken en informatie over aanbevelenswaardige wijnen uit deze streek. De recepten zijn gefotografeerd door Peter Johnson, terwijl Janice Baker de stilering verzorgde. Daartoe reisden zij naar de Provence om de recepten tegen kleurrijke Provenoçaalse achtergronden vast te leggen. Daarnaast zorgen de landschapsfoto’s van Michael Freeman en de geïnformeerde tekst van Jacques Gantié voor een meer dan portret van het Provençaalse leven.


Aantekeningen bij dit boek

Er zijn nog geen aantekeningen gemaakt bij dit boek door gebruikers.


Dit boek bevat o.a. de volgende recepten

Deze editie van dit kookboek hebben we niet bekeken, maar er is wel een (volgens ons) bijna gelijke uitgave geindexeerd. Mogelijk wijken de paginanummers hierdoor iets af. Teveel naar jouw mening? Laat het ons weten.

Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / hoofdgerecht uit Provence:

Konijn in witte wijn - gibelotte de lapin

Ingrediënten:
bloem, bouillon, bouquet garni, cognac, droge witte wijn, knoflook, konijn, marc de provence, nieuwe aardappeltjes, olijfolie, peper, ui, zout en zuurkoolspek

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
stoofgerecht / wild
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Brunch / diner / buffet / hoofdgerecht uit Provence:

Lamsvleesblanquette - blanquette d'agneau

Ingrediënten:
boter, bouquet garni, champignon, citroensap, eierdooier, lamsschouder, nootmuskaat, peper, suiker, ui, wortel, zilverui en zout

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
stoofgerecht / lamsvlees / feestdagen
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / hoofdgerecht uit Provence:

Vis met kruidenvulling - chapon farci aux herbes

Ingrediënten:
broodkruim, citroen, droge witte wijn, ei, knoflook, lente-ui, olijfolie, persillade, snijbiet, spinazie, ui, venkelstengel, verse tijm, versgemalen zwarte peper, vislever, zeebrasem, zout en zuring

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
ovenschotel/ovengerecht/crumble/gratin/clafoutis / vis
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / voorgerecht / hoofdgerecht uit Provence:

Makreel in warme marinade - maquereaux à la marinade chaude

Ingrediënten:
gedroogde chilipeper, knoflook, laurierblad, makreel, olijfolie, provencaalse kruidenazijn, versgemalen zwarte peper en zout

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
ovenschotel/ovengerecht/crumble/gratin/clafoutis / vis
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / hoofdgerecht uit Provence:

Bouillabaisse

Ingrediënten:
aardappel, bouquet garni, broodkruim, eierdooier, cayennepeper, gedroogde chilipeper, goudbaars, grof zout, heek, heilbot, kabeljauw, knoflook, krabben, mul, olijfolie, olijfolie, pastis, pernod, pieterman, prei, ricard, saffraandraadjes, saffraanpoeder, schorpioenvis, sinaasappelschil, stokbrood, tomaat, ui, venkelzaad, vis, zeebaars en zeeduivel

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
vis/schaaldieren/schelpdieren / soep/bouillon
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Bijgerecht / basisrecept uit Provence:

Snijbiet met ansjovissaus - côtes de blette à l'anchois

Ingrediënten:
ansjovis op zout, azijn, bloem, cayennepeper, gedroogde chilipeper, grof zout, knoflook, laurierblad, olijfolie, peper, snijbiet, ui, verse peterselie, verse tijm, water en zout

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
groente / vis
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / voorgerecht uit Provence:

Knoflooksoep - aïgo bouido

Ingrediënten:
gruyère, knoflook, laurierblad, olijfolie, oud brood, parmezaanse kaas, verse salieblaadjes, water en zout

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
soep/bouillon / vegetarisch
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / buffet / bijgerecht / voorgerecht uit Provence:

Paprika's uit de oven - piments doux au gratin

Ingrediënten:
ansjovis op zout, broodkruim, gele paprika, knoflook, olijfolie, peper, persillade, rode paprika, verse peterselie, zout en zwarte olijven

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
ovenschotel/ovengerecht/crumble/gratin/clafoutis / groente / vis
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / buffet / voorgerecht uit Provence:

Gemengde salade met croûtons - mesclun aux chapons

Ingrediënten:
ei, groene sjalot, hysop, kervel, knoflook, lente-ui, mesclun, molsla, olijfolie, oud brood, peper, postelein, provencaalse kruidenazijn, radicchio, raketsla, verse basilicum, waterkers, zout en zuurdesembrood

Keuken:
Frans / Provençaals
Soort:
salade / vegetarisch
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / bijgerecht / voorgerecht uit Provence:

Provençaalse tomaten - tomates à la provençale

Ingrediënten:
broodkruim, knoflook, olijfolie, peper, persillade, tomaat, verse peterselie en zout

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
ovenschotel/ovengerecht/crumble/gratin/clafoutis / veganistisch / vegetarisch / groente
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / voorgerecht / borrelhapje/tapa/mezze/antipasti / hoofdgerecht uit Provence:

Gefrituurde visjes - petite friture

Ingrediënten:
arachideolie, bloem, cayennepeper, citroen, kleine visjes, maïsolie, snijpeterselie, versgemalen zwarte peper en zout

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
frituur / vis
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / voorgerecht uit Provence:

Krabsoep - soupe de favouilles

Ingrediënten:
bouquet garni, cayennepeper, cognac, droge witte wijn, knoflook, krabben, marc de provence, olijfolie, oud brood, prei, saffraandraadjes, tomaat, ui en zout

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
soep/bouillon / schaal- en schelpdieren
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / buffet / hoofdgerecht uit Provence:

Zeepaling in rode wijn - catigot à la camarguaise

Ingrediënten:
bouquet garni, droge rode wijn, gedroogde chilipeper, knoflook, olijfolie, peper, sinaasappelschil, tomaat, ui, verse peterselie, water, zeepaling en zout

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
vis
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / hoofdgerecht uit Provence:

Gevulde daurade met krabsaus - daurade farcie à la sanaryenne

Ingrediënten:
champignon, daurade, droge witte wijn, ei, goudbrasem, krabben, mossel, nootmuskaat, olijfolie, tomatensaus, ui, verse peterselie, versgemalen zwarte peper, wilde venkel, witte wijn en zout

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
vis/schaaldieren/schelpdieren / ovenschotel/ovengerecht/crumble/gratin/clafoutis
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / hoofdgerecht uit Provence:

Rog met kappertjessaus - raie sauce aux capres

Ingrediënten:
bloem, boter, citroensap, ei, kappertjes, olijfolie, rogvleugel, versgemalen zwarte peper, water, wittewijnazijn en zout

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
vis
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / voorgerecht / borrelhapje/tapa/mezze/antipasti uit Provence:

Beignets

Ingrediënten:
arachideolie, bier, bloem, champignon, citroensap, ei, inktvisjes, jonge artisjokken, maïsolie, olijfolie, tomatensaus, verse bieslook, verse bladpeterselie, verse dragon, verse gemengde kruiden, verse marjolein, verse peterselie, versgemalen zwarte peper, zout en zuring

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
vis/schaaldieren/schelpdieren / frituur
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / hoofdgerecht uit Provence:

Stokvis niçoise - estocaficada

Ingrediënten:
ansjovis op zout, bouquet garni, cognac, knoflook, marc de provence, nieuwe aardappel, olijfolie, persillade, prei, rode paprika, stokvis, tomaat, ui en zwarte olijven

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
stoofgerecht / vis
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / voorgerecht / tussengerecht uit Provence:

Auberginewaaiers - aubergines en éventail

Ingrediënten:
aubergine, knoflook, korianderzaad, laurierblad, olijfolie, peper, provençaalse kruiden, tomaat, vers bonenkruid, verse tijm, witte ui en zout

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
ovenschotel/ovengerecht/crumble/gratin/clafoutis / veganistisch / vegetarisch / groente
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / bijgerecht / voorgerecht uit Provence:

Ratatouille

Ingrediënten:
aubergine, bouquet garni, courgette, gele paprika, groene paprika, grof zeezout, knoflook, laurierblad, olijfolie, rode paprika, tomaat, ui, verse basilicum, verse tijm en versgemalen zwarte peper

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
stoofgerecht / veganistisch / vegetarisch / groente
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / voorgerecht / borrelhapje/tapa/mezze/antipasti uit Provence:

Ansjovispasta - anchoïade

Ingrediënten:
ansjovis op zout, knoflook, olijfolie, oud stokbrood, peper en provencaalse kruidenazijn

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
saus/dressing/jus / brood en broodgerecht / vis
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Buffet / bijgerecht uit Provence:

Linzen met rode wijn - lentilles à la provençale

Ingrediënten:
bouillon, bouquet garni, droge rode wijn, knoflook, linzen, olijfolie, peper, tomatensaus, ui, zout en zuurkoolspek

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
stoofgerecht / peulvruchten / varkensvlees
Een recept uit L. de Medici en R. Olney - Provence

Diner / hoofdgerecht uit Provence:

Orgaanvleesspiezen - brochettes d'abats

Ingrediënten:
grof zout, kalfsnier, knoflook, lamshart, olijfolie, peper, provençaalse kruiden, verse rozemarijn en zuurkoolspek

Keuken:
Mediterraans / Frans / Provençaals
Soort:
barbecue/grill / orgaanvlees