Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Het insectenkookboek

Een boek van Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp

We hebben 39 recepten uit dit boek geindexeerd.

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken jouw kookboeken, zoals Het insectenkookboek, online doorzoekbaar zodat je je favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken jij thuis hebt staan.

Krekellolly’s in diverse smaken. Sprinkhanen om in chocolade te dopen. Libellenlarven met pepermuntblaadjes. Voor de meeste Nederlanders is het geen dagelijkse kost. Toch eet 80 procent van de wereldbevolking insecten als delicatesse. In Mexico vinden ze bijvoorbeeld gepofte mieren heerlijk en in Japan smullen ze van wespen. Deze fruits de terre zijn niet alleen een smakelijk en veelzijdig ingrediënt in de keuken, ze zitten ook vol eiwitten, zijn duurzaam en eenvoudig te kweken.
In Nederland kun je inmiddels meelwormen en sprinkhanen voor menselijke consumptie kopen, maar een Nederlands insectenkookboek was er nog niet. Het insectenkookboek bevat niet alleen recepten, maar ook tal van wetenswaardigheden en interviews met topkoks en kwekers. Het vertelt waar je insecten kunt kopen, of je ze allemáál kunt eten en hoe je ze bewaart en klaarmaakt.


Aantekeningen bij dit boek

Er zijn nog geen aantekeningen gemaakt bij dit boek door gebruikers.


Recepten uit Het insectenkookboek

Een greep uit de 39 recepten in dit boek die we geïndexeerd hebben:

Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Snack of tussendoortje / borrelhapje/tapa/mezze/antipasti uit Het insectenkookboek:

Bugs balls

Ingrediënten:
bloem, boter, eiwit, groentebouillon, meelwormen, paneermeel, peper en zout

Soort:
insecten
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Diner / lunch / snack of tussendoortje / hoofdgerecht uit Het insectenkookboek:

Gevulde tortilla's

Ingrediënten:
avocado, chilipoeder, chilisaus, citroensap, crème fraîche, franse mosterd, ijsbergsla, knoflook, lente ui, limoenolie, mayonaise, sprinkhanen, tomaat, tortilla, witte peper, wraps en zout

Soort:
tortilla / insecten
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Diner / voorgerecht / hoofdgerecht uit Het insectenkookboek:

Paddenstoelenrisotto

Ingrediënten:
buffalo's, droge witte wijn, paddestoel, groentebouillon, knoflook, olijfolie, parmezaanse kaas, peterselie, risottorijst, rode wijnazijn, roomboter, sprinkhanen, tijm, ui, zout en zwarte peper

Soort:
insecten / risotto
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Diner / lunch / hoofdgerecht uit Het insectenkookboek:

Chili con carne

Ingrediënten:
bloem, bruine bonen, buffalo's, champignon, groene paprika, groentebouillon, knoflook, meelwormen, olijfolie, paprikapoeder, peterselie, rode paprika, rode peper, rode ui, rode wijn, spekreepjes, tabasco, tomaat in blik, tomatenpuree en tortillachips

Soort:
insecten
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Diner / lunch / snack of tussendoortje / hoofdgerecht uit Het insectenkookboek:

Pizza

Ingrediënten:
bloem, champignon, courgette, gist, kappertjes, knoflook, laurier, meelwormen, olijfolie, oude kaas, rode peper, rozemarijn, sprinkhanen, tomaat in blik, tomatenpuree, ui, water, witte basterdsuiker, zout en zwarte olijven

Soort:
insecten / pizza
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Diner / lunch / voorgerecht uit Het insectenkookboek:

Pasteitjes

Ingrediënten:
bloem, buffalo's, eierdooier, groentebouillon, meelwormen, peterselie, roomboter, slagroom en ui

Soort:
insecten
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Diner / snack of tussendoortje / voorgerecht / borrelhapje/tapa/mezze/antipasti uit Het insectenkookboek:

Dim sum

Ingrediënten:
bleekselderij, buffalo's, eiwit, gemalen komijn, groentebouillon, kerriepoeder, knoflook, kokosmelk, koriander, lente ui, meelwormen, notenolie, risottorijst, sambal oelek, sesamolie, sherry, shiitake, sjalot, sojasaus, sprinkhanen, witte peper, wontonvel, zonnebloemolie en zout

Soort:
insecten
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Diner / nagerecht uit Het insectenkookboek:

Tarte tatin

Ingrediënten:
bloem, boter, bruine basterdsuiker, ei, gemalen kaneel, gemalen kruidnagel, meelwormen, pure chocolade, sprinkhanen, sterke koffie, suiker, vanille-ijs, witte basterdsuiker, zoetzure appel en zout

Soort:
insecten / gebak, koek, taart, pudding
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Diner / snack of tussendoortje / voorgerecht / borrelhapje/tapa/mezze/antipasti uit Het insectenkookboek:

Miniloempia's

Ingrediënten:
arachideolie, bloem, chilisaus, citroen, gember, knoflook, kokosmelk, loempiavellen, rijstnoedels, rode peper, sprinkhanen, taugé, ui, vissaus, winterwortel, witte kool en zonnebloemolie

Soort:
insecten
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Snack of tussendoortje uit Het insectenkookboek:

Mexicaanse chapulines

Ingrediënten:
avocado, chilipoeder, chilisaus, citroensap, crème fraîche, franse mosterd, groene chilipeper, knoflook, lente ui, limoenolie, mayonaise, oude kaas, sprinkhanen, tomaat, tortillachips, witte peper, zout en peper en zout

Soort:
insecten
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Diner / nagerecht uit Het insectenkookboek:

Chocoladebrokken

Ingrediënten:
buffalo's, meelwormen, notenmix, pure chocolade en rozijnen

Soort:
insecten / gebak, koek, taart, pudding
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Diner / nagerecht uit Het insectenkookboek:

Buglava

Ingrediënten:
amandelspijs, blanke amandelen, boter, citroensap, ei, filodeeg, honing, kaneel, limoensap, meelwormen, pecannoten, sinaasappelsap en water

Soort:
insecten
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Recept uit Het insectenkookboek:

Flowerpowersalade

Ingrediënten:
dijonmosterd, eetbare bloemen, sla, honing, meelwormen, notenolie, olijfolie, rode wijnazijn, sprinkhanen, zeezout en zwarte peper

Soort:
salade / insecten
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Snack of tussendoortje / borrelhapje/tapa/mezze/antipasti uit Het insectenkookboek:

Meelwormnotenmix

Ingrediënten:
katjang pedis, meelwormen, pikante notenmix en wokolie

Soort:
insecten
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Recept uit Het insectenkookboek:

Pompoensoep

Ingrediënten:
crème fraîche, groentebouillon, knoflook, meelwormen, olijfolie, pompoen, ras el hanout, rode peper, salie, ui, yoghurt, zeezout en zwarte peper

Soort:
soep/bouillon / insecten
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Diner / lunch / voorgerecht / hoofdgerecht uit Het insectenkookboek:

Tagliatelle met kruidige roomsaus

Ingrediënten:
basilicum, groentebouillon, knoflook, meelwormen, olijfolie, pijnboompitten, rozemarijn, slagroom, tagliatelle, tijm, ui, zout en zwarte peper

Soort:
insecten / pasta/noodles
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Lunch / snack of tussendoortje uit Het insectenkookboek:

Chebugschichi

Ingrediënten:
ananas, chilipoeder, ei, groene krulsla, hamburgerbroodjes, ketchup, knoflook, komkommer, mayonaise, meelwormen, mosterd, olie, olijfolie, paneermeel, paprikapoeder, rode paprika, rode ui, rundergehakt, ui, yoghurt, zout en zwarte peper

Soort:
insecten
Een recept uit Arnold Van Huis, Henk Van Gurp, Marcel Dicke en Henk van Gurp - Het insectenkookboek

Diner / lunch / hoofdgerecht uit Het insectenkookboek:

Jambalaya

Ingrediënten:
basmatirijst, bleekselderij, cajunkruiden, chorizo, kipfilet, kippenbouillon, knoflook, lente ui, meelwormen, olijfolie, peterselie, rode paprika, sprinkhanen, tempurabloem, ui, water en zout

Soort:
vlees / insecten / gevogelte
Toon alle 39 recepten in dit boek